Laulukilpailut, parasta penkkiurheilua (jääkiekon jälkeen)

Viime päivinä olen seurannut tiiviisti Lappeenrannan laulukisoja. Yle näyttää netissä välierät, mutta vasta tänään finaalin “kaikelle kansalle” telkkarissa. Taso oli niin kova, että finaali on varmasti upeaa kuultavaa ja katsottavaa, mutta välierissäkin on oma viehätyksensä.

Parasta on katsoa, kun laulaja onnistuu tosi hyvin. Se on vaan ihan maagista. Kun joku vetää oikein nappiin, ei haittaa vaikkei tunne biisiä tai osaa kieltä, jolla se lauletaan. Näin Erica Backin vetävän Lyckokattin jossain toisessa kisassa, ja ihastuin siihen esitykseen jo silloin. Voisin katsoa uudestaan ja uudestaan, kun hän laulaa sen (Täältä sen näkee, heti eka biisi Välierä-videossa).

Ja Johanna Isokosken viimeinen biisi Filles de Cadix (Täällä , 18 minuutin paikkeilla) oli aivan hurmaava veto ja yleisökin vaikutti lähtevän siihen mukaan. Minä ainakin lähdin, kun biisi on yksi suosikkejani.

Suvereenit laulajat on tietysti mukavaa kuultavaa, mutta välierissä sekin on hienoa, että tuskaisen tai jännitetyn alun jälkeen voi vapautua ja onnistua niissä lopuissa biiseissä. Vähän niin kuin jääkiekossa joku altavastaaja saattaa tehdä jatkoajalla sen ratkaisevan maalin 😉  Finaalissa lauletaan vain kaksi aariaa, ja ohjelma saa kestää enintään 12 minuuttia, kun välierissä ohjelman kesto saa olla 25 minuuttia. Ei kai kukaan voi 25 minuuttia putkeen jännittää?

Lopuksi vielä fantastista on tietysti se, että altistuu itselleen tuntemattomalle musiikille. En esim. tiennyt, että Wolfilla on laulu krapulasta (Zur Warnung, Joonas Asikainen ja 19 minuutin paikkeilla. Laulajalla silmät punaisena ilmeisesti siksi, että oli sairas, ei siksi, että olisi darra. Mutta hyvä säväys!). Tai tiennyt Barberin ranskankielisistä kappaleista, joita lauloi kaksikin kilpailijaa. Puhumattakaan siitä biisistä, jossa käsketään ottaa vaatteet pois, sekin taisi olla Joonas Asikaisen setissä.

Ja joskus käy niinkin, että hienosti laulaneet eivät pääse finaaliin. Onneksi Sanna Matinniemen välierävedon voi katsoa täältä.

Seuraavaksi sitten finaalia vahtaamaan, toivottavasti kaikki vetävät älyttömän hyvin! Olispa kiva kuulla näitä laulajia livenäkin jossain.

PS. Kieli poskessa tekemäni Ylen klasarichatti -postaus sai yllättävän suosion, melkeen 1000 näyttöä! Kiitos vaan kaikille huumorintajuisille kävijöille, ja Yle Klassiselle, joka postasi sen FB:ssä 🙂 Ajattelin jossain vaiheessa tehdä Äänessä-blogille oman Facebook-sivun, mutta en vielä ehtinyt. Laittakaa osoite kirjanmerkkeihin, jos kiinnostaa lukea näitä juttujani 🙂 Harrastelijan näkökulma laulamiseen, ja ehkä joskus jotain ajankohtaistakin.

Jätä kommentti